Sysselsättning

Meningsfull sysselsättning

– Meningsfull sysselsättning är av stor vikt för resultatet av behandlingen
Att människor är i sysselsättning av någon form anser vi på Sauna Behandlingshem är av stor vikt för resultatet av behandlingen. Att man får möjlighet att aktivera sig själv genom sysselsättning som är anpassat individuellt. Att man under behandling ges förutsättning till att stimulera ens intresse utefter förmåga.

Genom givande sysselsättning bidrar vi vid Sauna behandlingshem våra boende att fokusera på behandling och efter vård. Det är av stor vikt att den boende själv är drivande och vi förmedlar ständigt att det är den boende själv som bär ansvar för vad han sysselsätter sig med. Vi skapar dock förutsättningarna och bidrar även med handledning vid behov.

Aktiviteter

Då Sauna behandlingshem är beläget i naturskön miljö har vi kanske större förutsättningar än många andra och våra lokaler är anpassade för flertalet aktiviteter. Personalens dubbelkompetens nyttjas vilket bidrar till ökade förutsättningar för våra boende.

De stora lokalerna gör att ingen behöver uppleva boendet som trångt och att det blir svårt att få vara ifred. Här kan man välja att ta kontakt och någon boende har sagt att ”Sauna är som ett mindre samhälle där det händer olika saker och jag väljer vart jag skall gå”.

Vi anser att det är viktigt att respektera integriteten hos varje individ – såväl boende som personal eller andra i samhället. Alla människor behöver andra människor, men i olika former. En del för den sociala samvaron, någon annan enbart för mer praktiska händelser.

Snickeri

I källaren har vi lokaler för snickeriarbete, tillverkning och lättare bilvård. Här kan de boende laga sin trasiga stol eller göra sig en ny. De kan måla om den de köpte på auktion eller göra en hylla av den. Allt detta med fokus på behandlingen. Givande sysselsättning skapar meningsfullhet. Meningsfullt liv skapar struktur och struktur på tillvaron handlar om ansvar. En av de alla vägar till ett drogfritt liv.

Kontoret

Kontoret är alltid öppet för både boende och personal samt gäster. Små problem kan lätt bli stora! Vi anser att alla problem oavsett storlek är till för att lösas och genom att ha ett klimat där ingen skall känna att ”man är i vägen, stör eller bråkar om småsaker” kan vi oftast förhindra större problem. Har man behov av att prata eller behöver hjälp med något så finns det alltid personal som lyssnar.

Mat

Sauna huset är om 1 000kvm och vi har två kök. På nedre våning har vi det kök där samtliga äter mat från vår Cateringfirma. På övre våningen har vi ett kök därboende kan tillaga mat eller baka – utifrån behov och intresse. Bor man i egen lägenhet har man möjlighet att här tillaga mat som man kanske vill bjuda andra på eller att man får handledning/stöd.

Motion

Sauna behandlingshem uppmuntrar sina boende att hålla sig i fysisk kondition. I källaren finns redskap för mindre styrketräning och utomhus finns det mängder av olika aktiviter för att hålla kroppen i trim. Sauna arbetar miljöterapeutiskt.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå